Šta se dešava u mikrokreditnom sektoru u FBiH: Kamate i do 41 posto!

Bez autora
Jun 28 2011

Za kratkoročne kredite u mikrokreditnim organizacijama (MKO) u Federaciji BiH prosječna nominalna kamatna stopa kreće se u rasponu od 18,70 do 33,15 posto, a efektivna kamatna stopa od 27,90 (za stambene potrebe) do 41,19 posto (za nenamjenske kredite). Prosječna nominalna kamatna stopa na dugoročne kredite kreće se od 21,50 za poljoprivredu do 26,96 posto za nenamjenske kredite, a efektivna kamata u rasponu od 25,27 za poljoprivredu do 32,64 posto za nenamjenske kredite. U prvom kvartalu 2011. godine prosječne efektivne kamatne stope u mikrokreditnom sektoru na dugoročne kredite bilježe blagi pad (za 0,64 posto), dok su prosječne EKS na kratkoročne kredite u blagom porastu (za 0,44 posto). Formiranje kamata na mikrokredite zavisi od troškova cijene kapitala koje MKO koriste za finansiranje portfolija, administrativnih troškova, troškova rezerviranja za kreditne gubitke te troška kapitalizacije.

Šta se dešava u mikrokreditnom sektoru u FBiH: Kamate i do 41 posto!Za kratkoročne kredite u mikrokreditnim organizacijama (MKO) u Federaciji BiH prosječna nominalna kamatna stopa kreće se u rasponu od 18,70 do 33,15 posto, a efektivna kamatna stopa od 27,90 (za stambene potrebe) do 41,19 posto (za nenamjenske kredite)!

Podatak je to iz Informacije o mikrokreditnom sistemu FBiH sa stanjem na dan 31. marta 2011. godine - dokumenta u kojem je Agencija za bankarstvo FBiH analizirala stanje u ovom sektoru za prva tri mjeseca tekuće godine.

Nenamjenski krediti

U tom dokumentu navodi se i da se prosječna nominalna kamatna stopa na dugoročne kredite kreće od 21,50 za poljoprivredu do 26,96 posto za nenamjenske kredite, a efektivna kamata u rasponu od 25,27 za poljoprivredu do 32,64 posto za nenamjenske kredite.

- U prvom kvartalu 2011. godine prosječne efektivne kamatne stope u mikrokreditnom sektoru na dugoročne kredite bilježe blagi pad (za 0,64 posto), dok su prosječne EKS na kratkoročne kredite u blagom porastu (za 0,44 posto) - navodi se, između ostalog, u ovom dokumentu.

Također, objašnjeno je da formiranje kamata na mikrokredite zavisi od troškova cijene kapitala koje MKO koriste za finansiranje portfolija, administrativnih troškova, troškova rezerviranja za kreditne gubitke te troška kapitalizacije.

Troškovi poslovanja

- Više kamatne stope na mikrokredite u odnosu na kredite banaka zaračunavaju se kako bi organizacije pokrile navedene troškove poslovanja te postigle nivo finansijske održivosti kao garanta opstojnosti MKO - navedeno je u Informaciji.

Posljednjeg dana marta dozvolu za rad u FBiH imalo je 18 mikrokreditnih organizacija, od toga 17 mikrokreditnih fondacija (neprofitne organizacije) i jedno mikrokreditno društvo (profitna organizacija) te 40 organizacionih dijelova MKD čije je sjedište u Republici Srpskoj. No, kako je jedna MKF pokrenula postupak prestanka rada te nije dostavila kvartalne izvještaje, u Informaciju su uključeni podaci za 16 MKF.

Prihodi 25,2 miliona

Ukupni prihodi MKO od 1. januara do 31. marta 2011. godine iznose 25,2 miliona KM i niži su za 10,6 miliona KM ili 30 posto nego u istom periodu prethodne godine. Najveći dio prihoda odnosi se na one od kamata, koji iznose 23,3 miliona KM ili 93 posto ukupnih prihoda. Ukupni rashodi iznose 27,4 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik